Hyra häst

Många drömmer om en egen häst. Att vara fodervärd på en av ridskolans hästar kan vara ett bra sätt att prova hur det är att ha en egen häst.

En del av våra hästar kan ha en egen fodervärd, hel- eller deltid. Det innebär att hästen inte arbetar på ridskolan de dagar fodervärden hyr hästen, utan sköts och rids av sin fodervärd. Fodervärden ingår i utestallets jourschema.

För att få vara fodervärd måste man klara av att sköta hästen, hämta in den från hagen och ta ansvar för både hästen och sin egen ridning. Är du under 18 år skriver målsman på kontraktet och förbinder sig att du uppfyller det som åligger fodervärden enligt gällande kontrakt. Kontraktet löper från september till och med maj, utan möjlighet till uppsägning annat än om synnerliga skäl föreligger.

Hel fodervärdsavgift är 5300 kr inklusive moms.

Deltidsfodervärdavgift inklusive moms:
  • 5 dagar/vecka: 4000 kr
  • 4 dagar/vecka: 3300 kr
  • 3 dagar/vecka: 2500 kr
  • 2 dagar/vecka: 1750 kr
  • 1 dag/vecka: 1000 kr

* I avgiften ingår hästens uppstallning, foder och strö, försäkring och självrisk vid skada/sjukdom, verkning och ev skoning, årlig vaccinering och avmaskning.
* I fodervärdsavgiften ingår även en andra ridavgift för en lektion/vecka för fodervärd på heltid, en halv ridavgift eller en halv specialgruppsavgift för fodervärd på deltid.
* Vid färre än 4 dagar/vecka ingår ingen ridavgift.
* Ridavgiften faktureras separat p g a olika momssatser.

Fodervärden förbinder sig genom detta kontrakt att sköta hästen väl, rida den på ett sådant sätt som hästägaren anvisar samt sköta hästens utrustning väl. Uteritt får endast ske i sällskap med andra, och barn ska ha sällskap av en vuxen.

Mocka och göra foderpåsar enligt anvisning från hästägaren samt fullgöra sina jourer enligt separat schema. Deltidsfodervärd sköter hästen och allt som har med hästen att göra de dagar hen har hästen, men jourer kan infalla på annan dag.

Fodervärden ska rida hästen på de lektioner hästägaren bestämmer.

Övriga överenskommelser kan förekomma och skrivs i sådana fall ner i kontraktet.